![]() |
Opis produktu
Niski indeks glikemiczny IG = 7 ksylitol (IG cukru = 68) pomaga utrzymać niski i stabilny poziom cukru we krwi. Przy jego trawieniu i metabolicznej przemianie nie jest potrzebna insulina. Jest odpowiedni jako słodzik dla cukrzyków, dla kobiet w ciąży z cukrzycą ciążową. Nadaje się również dla osób cierpiących na infekcje grzybicze (kandydoza), natomiast w porównaniu do tradycyjnego cukru nie dostarcza podatnego gruntu dla rozwoju pleśni.
Ksylitol jest substytutem cukru. Odpowiedni dla wszystkich, dzieci i dorosłych, diabetyków, osoby z predyspozycją do cukrzycy, kobiet w ciąży oraz karmiących , w ramach redukcji i diety candida.
Żywieniowe skutki stosowania ksylitol jako zamiennik cukru:
Sposób użycia
Ksylitol nadaje się nie tylko do słodzenia gorących i zimnych napojów, a także do pieczenia, gotowania, słodzenia owoców, sałatek, sosów oraz tam, gdzie istnieje potrzeba, aby zastąpić klasyczny cukier buraczany.
Zalecane dawkowanie
Maksymalna dawka dobowa wynosi 50g
Składniki
ksylitol
Opakowanie
Produkt dostępny w opakowaniu 1000g
Producent
Vemica
Ogólne informacje i porady
Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (na ksylitolu drożdże nie rosną)
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze do 25°C. Przekroczenie zalecanej dziennej dawki może powodować działanie przeczyszczające.